Je hebt een visuele beperking en je denkt dat een blindengeleidehond wat voor je is.

Wat kan DCN Geleidehonden voor je betekenen


We gaan in dit gedeelte van de website proberen je zoveel mogelijk informatie te geven zodat je zelf al een beter idee krijgt of de blindengeleidehond een passend hulpmiddel is.
Of je bent al een ervaren geleidehondgebruiker die wellicht denkt aan een overstap naar een andere blindengeleidehondenschool.
Positief gestemd na het lezen van alle informatie? Dan nodigen wij je uit om contact op te nemen met Stichting DCN Geleidehonden.
Vergeet niet wat downloads binnen te halen (elders te vinden in dit gedeelte van de website) die je meer vertellen over de te nemen stappen omtrent het aanvragen van een blindengeleidehond.

Blindenstok versus blindengeleidehond, zomaar wat quotes

Als het regent blijft die stok mooi bij de voordeur staan   
versus 
Als het regent moet mijn blindengeleidehond er wel gewoon uit, dat hoort erbij en vind ik niet erg, het houdt mij gezond en in beweging
==========================================
Niemand zegt tegen mij, goh wat een mooie stok heeft u, ik word veel genegeerd, niemand begint zomaar een spontaan praatje  
versus

Mensen zijn nieuwsgierig naar mijn blindengeleidehond, hoe heet hij/zij, wat een knapperd, ik krijg een ander sociaal leven, ik heb het gevoel dat ik er weer bij hoor
=========================================
Mijn stok doet niks als ik mijn dag niet heb, ik blijf binnen en echt beter voel ik me aan het eind van de dag niet 

versus
Mijn blindengeleidehond legt zijn kop op mijn been, vraagt een aai over zijn bol, laat me weer lachen, neemt mij mee de buitenlucht in, ik voel me niet alleen, ik voel me minder slecht als vanmorgen
=========================================                                                                                                  

Met mijn stok ga ik niet graag de straat op, het kost me heel veel energie want ik krijg zoveel signalen binnen via de stok om mij op mijn route te concentreren en het duurt best lang voor ik ergens ben, komt er op neer dat ik me wat meer binnen opsluit en weinig dingen meer onderneem of dan toch maar iemand anders moet vragen om met mij mee te gaan, maar liever wil ik er een ander niet mee vermoeien. Ik voel me afhankelijk van anderen.
versus

Met mijn blindengeleidehond ben ik veel sneller op de plaats van bestemming, ik moet alleen wel eerst op een andere manier leren orienteren. Het lopen met mijn blindengeleidehond kost mij uiteindelijk minder energie, maar levert juist energie op, ik krijg meer zelfvertrouwen en ga sneller de deur uit. Ik ga makkelijker andere dingen ondernemen en hoef niemand meer te vragen mij op sleeptouw te nemen.
=========================================

Mijn stok wordt nooit ziek, die staat altijd voor mij klaar wanneer ik hem nodig heb
versus

Mijn hond wordt wel eens ziek, dan moet ik wel eens vieze dingen opruimen en moet ik ineens mijn dag anders indelen, tja het is niet anders, ik heb het er graag voor over.

=========================================

Met mijn stok ga ik niet praten, hij zegt toch niks terug en mensen zullen wel denken dat ik gek ben al zou ik dat wel doen
versus
Ik heb interactie met mijn blindengeleidehond, ik kan mijn verhaal kwijt en soms lijkt het alsof hij mij begrijpt, we delen lief en leed en kunnen samen de wereld aan. Het is naast mijn hulpmiddel mijn allerbeste vriend.


                                      

                                                                                                                



De blindengeleidehond

Een hond waar ontzettend veel geld, tijd en energie in is gestoken om te worden waar je wellicht naar op zoek bent. Het traject start bij de moederhonden, de newborns, de gastgezinnen en hun lessen & begeleiding, dierenartsbezoeken, voeding, speeltjes, kluifjes, de medische keuringen, de opleiding, de verzorging van de honden op school, de zorgvuldige matching en de - op maat - aflevering bij je thuis. Heel veel mensen die zich gemiddeld 2 jaar lang inzetten: van pup tot blindengeleidehond.

Voor al die moeite vragen wij ook van jou zelf wat terug. Diezelfde tijd, moeite en energie om samen te leren functioneren, te oefenen, te trainen, te leren luisteren wat de hond je probeert te vertellen, elkaar leren aanvoelen om een team te gaan vormen.

Want een gezonde dosis doorzettingsvermogen en wilskracht voor zeker je eerste hond is echt wel nodig om het traject te doen laten slagen.